ViktVäktarna - Aubergine- och kikärtsgryta

Aubergine- och kikärtsgryta

2
Points®
Total tid
55 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En smakrik vegansk gryta med rostad aubergine, paprika och kikärter.

Ingredienser

Aubergine

1 medelstor(t)/medelstora

Olivolja

4 tsk

Lök

1 st, gul/gula

Paprika

2 st

Vitlök

2 klyfta(or)

Spiskummin

2 tsk

Mynta

2 tsk, torkad

Paprikapulver

1 tsk, rökt

Tomatpuré

2 msk

Kikärter, konserv

1 förp, avrunnen/avrunnet

Krossade tomater

1 förp

Vatten

3 dl

Grönsaksbuljongtärning

1 st

Harissapasta

2 tsk

Persilja

2 msk, hackad

Citron

½ st

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Tärna aubergine och blanda med 2 tsk olja och lite salt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen tills de är mjuka och fått fin färg, ca 20-25 minuter. Vänd på dem minst en gång.
  3. Hacka lök, paprika och vitlök.
  4. Värm resterande olja i en djup gjutjärnspanna och stek lök och paprika 5-10 minuter tills de mjuknat och fått lite färg. Blanda ner vitlök, spiskummin, mynta, paprikapulver och tomatpuré och låt steka med hastigt.
  5. Blanda ner aubergine, sköljda och avrunna kikärter, krossade tomater, vatten, buljongtärning och harissa och låt koka upp. Låt sedan sjuda ca 10 minuter.
  6. Häll upp i skålar och toppa med persilja. Servera med citronklyftor.

Anteckning

Vill du ha en matigare rätt passar det bra med ris, couscous, bulgur eller annat matgryn till. Eller varför inte bara en bit libabröd?