ViktVäktarna - Bao buns med hoisinsvamp

Bao buns med hoisinportabello

13
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Väldigt stark utmanare till tacon när det gäller monopolet (eller i alla fall oligopolet) på fredagsmaten. Istället för tunna mexikanska bröd har vi här nordkinesiska fluffiga, varma och söta bröd som fylls med lite vad som helst. Vi fyller dem gärna med smakrik hoisinsvamp, chilipicklade grönsaker, en srirachamajonnäs och jordnötter.

Ingredienser

Picklad morot

1 medelstor(t)/medelstora, se instruktionerna för picklingslag

Picklad gurka

½ st

Picklad chili

1 st

Portabello

250 g

Ostronskivling

250 g

Hoisinsås

3 msk

Japansk soja

2 msk

Ingefära

1 msk, riven

Vitlök

1 klyfta(or)

Sesamolja

1 tsk

Rapsolja

1 tsk

Majonnäs, lätt 30%

2 msk

Sriracha

1 tsk

Bao buns

8 st

Jordnötter, salta

3 msk

Koriander

1 msk

Instruktioner

  1. Vispa ihop ½ dl vatten, ½ dl vinäger och 1 msk socker tills sockret lösts upp. Skär morot och gurka i tunna stavar. Skiva chili tunt. Lägg chili och grönsaker i picklingslagen och ställ i kylen.
  2. Strimla portabello och dra isär ostronskivling i strimlor.
  3. Blanda ihop hoisinsås, soja, ingefära, riven vitlök och sesamolja.
  4. Värm rapsolja i en panna och stek svampen tills den fått färg och mjuknat, ca 15 minuter. Häll på såsen, sänk värmen och låt den koka in.
  5. Koka upp vatten i en stor gryta och sätt i en bambukorg, ångkokningsinsats eller ett durkslag. Lägg ett bakplåtspapper i korgen, picka några hål i det och lägg i bröden, fyra i taget. Ångkoka dem med locket på glänt tills de är fluffiga och genomvarma.
  6. Blanda ihop majonnäs och sriracha.
  7. Fyll bröden med svamp, picklade grönsaker, jordnötter och koriander och ringla över srirachamajonnäs.