ViktVäktarna - Bucatini med rostad blomkål- och vitlökssås

Bucatini med rostad blomkål- och vitlökssås

10
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
40 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En vegansk variant på den italienska klassikern cacio e pepe som betyder ost och peppar. Denna version saknar dock helt ost (!) och vi har istället gjort en riktigt härligt krämig sås på rostad blomkål och vitlök, havredryck och en massa citron.

Ingredienser

Blomkål

800 g

Vitlök

1 hel(a)

Olivolja

1 msk

Salt

1 tsk

Svartpeppar

2 krm

Cashewnötter

50 g

Pasta okokt (typ spaghetti)

250 g, bucatini

Havredryck 1,5%

1 dl

Citron

½ st

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft.
  2. Dela blomkål i mindre bitar. Skär av toppen på vitlöken. Lägg blomkål på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja, salt och peppar. Lägg vitlöken med snittytan nedåt på plåten och sätt in i ugnen tills blomkålen fått fin färg och är mjuk, ca 30 minuter. Tryck sedan ut vitlöksklyftorna ur sitt hölje.
  3. Lägg cashewnötter i hett vatten under tiden.
  4. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen, spara 3 dl av kokvattnet.
  5. Lägg undan hälften av blomkålen och den resterande i en matberedare. Mixa till en slät kräm tillsammans med vitlöksklyftorna, avrunna nötter, kokvatten, havredryck och smaka av med rivet skal och pressad saft av citron, salt och peppar. Blanda ihop med pasta, resterande blomkål i en panna på låg värme tills du har en krämig pasta.
  6. Servera toppad med nymalen peppar.