Falafel på gula ärter i hembakade pitabröd
8
Points®
Total tid
12 tim 50 min
Förberedelse
35 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Avancerat
Det bästa av så många världar har vi tryckt in i detta recept! Svenska små gula ärter tillsammans med mellanösterns goda smaker. Frityrens krispighet, men med mycket mindre fett med hjälp av en airfryer. Och så serverar vi dessa små goda krispiga gulärtsfalaflar i rykande heta, fluffiga hembakade pitabröd. Det kan inte bli så mycket bättre än så här! Har du ingen airfryer kan du tillaga falafeln i ugnen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 200° varmluft ca 15-20 minuter (rulla runt dem efter halva tiden).
Ingredienser
Torra gula ärter
200 g
Bladpersilja
1 knippe(n)
Vitlök
2 klyfta(or)
Lök
1 st, gul/gula
Salt
1 tsk
Spiskummin
1 tsk
Koriander
½ tsk, malen
Rapsolja
1 msk
Jäst
½ tsk, torrjäst
Vatten
1¼ dl, 37°
Vetemjöl med fullkorn
3½ dl
Salt
½ tsk
Socker
½ tsk
Picklad majrova
1 st, ½ dl ättikssprit 12% , 1 dl socker och 1 ½ dl vatten
Sallad
4 dl
Tomat
1 st
Lök
½ st, röd/röda
Sriracha
4 tsk