ViktVäktarna - Fisktacos med sotad lax och chipotleslaw

Fisktacos med sotad lax och chipotleslaw

6
Points®
Total tid
40 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
20 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Vi tröttnar aldrig på fisktacos! Det är enkelt, går att variera i (nästan all) oändlighet och framförallt är det ju bara så otroligt gott! Denna variant har vi gjort med lax som steks i torr panna tillsammans med socker, chili och salt och får den mest härliga yta du kan tänka dig. Och sen serveras den i hembakade sötpotatistortillas tillsammans med en chipotleslaw. Hur gott som helst är det!

Ingredienser

Sötpotatis okokt

300 g

Salladskål

¼ st

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Salladslök

2 st

Fraiche 5%

1 dl

Lime

½ st

Chipotlepasta

½ msk

Koriander

2 msk

Vetemjöl med fullkorn

70 g

Lax

500 g

Socker

2 msk

Chilipulver

½ msk

Paprikapulver

½ msk

Salt

1 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 100°.
  2. Picka några hål i sötpotatisen och mikra på högsta effekt tills den är mjuk, ca 10 minuter.
  3. Finstrimla salladskål, morot och salladslök.
  4. Blanda ihop fraiche, lite pressad limesaft, chipotlepasta och hackad koriander. Blanda med grönsakerna och låt stå kallt till servering.
  5. Gröp ur sötpotatisen och mosa eller mixa. Låt svalna något och blanda sedan med mjöl till en smidig deg. Tillsätt ev. lite salt.
  6. Dela i 8 eller 12 bitar och rulla små bollar. Kavla ut dem tunt på ett lätt mjölat bord och stek i en het torr panna, knappt 1 minut per sida. Lägg över i en handduk för att varmhålla medan du steker resterande.
  7. Lägg laxen på en tallrik och pudra över hälften av sockret, chilipulvret, paprikapulvret och saltet.
  8. Hetta upp en panna riktigt het och lägg laxen i den. Pudra över resterande socker, chilipulver, paprikapulver och salt och stek på båda sidor tills den fått ordentligt med färg. Sätt in en stektermometer och sätt in pannan i ugnen till den har önskad innertemperatur (ca 50-55° beroende på vad du gillar). Dra isär i mindre bitar.
  9. Fyll tortillabröden med chipotleslaw, lax och lite mer koriander. Servera gärna med lite pressad lime.