ViktVäktarna - Gotländsk saffranspannkaka med rårörda blåbär

Gotländsk saffranspannkaka med rårörda blåbär

5
Points®
Total tid
1 tim 25 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 tim 10 min
Portioner
10
Svårighetsgrad
Medel
Gotland är bra på mycket, men bäst är de väl ändå på sin pannkaka? Inte mycket kan mäta sig med en gotländsk saffranspannkaka! Traditionellt serveras den oftast med salmbär, men eftersom det är svårt att få tag på för alla fastlandsbor väljer vi att servera den med rårörda blåbär.

Ingredienser

Blåbär

3 dl, frysta

Florsocker

1 msk

Vatten

4 dl

Salt

1 tsk

Grötris, okokt

2 dl

Mjölk 0,5%

8 dl

Mandelspån

1 dl

Ägg

4 st

Socker

3 msk

Saffran

1 pkt

Kardemumma

2 krm

Rapsolja

1 tsk

Instruktioner

  1. Blanda blåbär och florsocker. Låt stå och tina till servering.
  2. Koka upp vatten och salt. Tillsätt ris och låt det koka under lock på låg värme tills nästan allt vattnet har kokat in. Häll på mjölk och låt gröten sjuda tills riset är mjukt, ca 35 minuter. Rör om då och då. Låt svalna något.
  3. Rosta mandelspån i en torr panna.
  4. Sätt ugnen på 200°.
  5. Vispa upp ägg och blanda ner i gröten tillsammans med socker, saffran, kardemumma och mandelspån.
  6. Smörj en ugnsfast form (ca 20x30 cm) med olja och häll över rissmeten. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.
  7. Servera pannkakan ljummen med blåbären.

Anteckning

Har du redan färdig gröt hemma är det 1 liter gröt du kan ha i receptet. Denna smet är också god att använda till att steka plättar av!