ViktVäktarna - Amirs glasnudelsallad med teriyakilax

Amirs glasnudelsallad med teriyakilax

10
Points®
Total tid
0 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Här bjuder Amir, mästerkocken, på en ljuvlig nudelsallad med lax toppad med en hemgjord teriyakisås. Tycker du att det känns tokigt med sockermängden i såsen? Sanningen är att det är mycket mer socker i en färdig teriyakisås, så kör på denna - det är smart! Och framförallt gott!

Ingredienser

Japansk soja

½ dl

Mirin (sött risvin)

½ dl

Vatten

2 msk

Socker

1 msk

Vitlök

1 klyfta(or)

Majsstärkelse (redning)

1 tsk

Ingefära

½ msk, riven

Sesamfrön

1 msk, rostade

Glasnudlar, okokta

200 g

Sockerärter

200 g

Sesamolja

2 tsk

Lax

600 g, 4 bitar

Salladslök

2 st

Sesamfrön

1 msk, rostade

Koriander

1 kruka(or)

Instruktioner

  1. Lägg soja, mirin, vatten, socker och 1 krossad vitlöksklyfta i en kastrull tillsammans med 2 matskedar vatten. Koka upp och låt sjuda ett par minuter. Blanda ner redning så att såsen tjocknar något. Ta av från plattan och låt svalna. Riv därefter i ingefära och tillsätt sesamfröna.
  2. Koka upp vatten i en kastrull och salta ordentligt. Lägg i glasnudlarna och sockerärtor och koka 3-4 minuter tills glasnudlarna är mjuka. Sila och skölj med kallt vatten tills nudlarna är fingervarma.
  3. Hetta upp olja i en panna. Salta laxen lätt och stek på hög värme så att den får en krispig yta.
  4. Strimla salladslök och låt den steka med när det är ca 30 sekunder kvar på laxen.
  5. Lägg nudlarna i botten på en tallrik. Lägg på laxen och salladslöken, toppa med teriyakisåsen, sesamfrön och koriander.

Anteckning

Det är viktigt att skölja nudlarna i kallt vatten efter kokning, annars klibbar de ihop till en liten boll.