ViktVäktarna - Kålpudding med potatis och lingon

Kålpudding med potatis och lingon

10
Points®
Total tid
1 tim 10 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
50 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Älskade husmanskost! Kålpudding är en riktig klassiker som aldrig går ur tiden.

Ingredienser

Vitkål

800 g

Lök

2 st, gul/gula

Nötfärs 10%

400 g

Krossade tomater

1 förp

Salt

1 tsk

Svartpeppar

1 krm

Timjan

1 tsk

Persilja

½ dl, hackad

Potatis

800 g

Lingon

1 dl, frysta

Florsocker

½ msk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Strimla och skölj vitkål. Skiva lök. Förväll kål och lök i lättsaltat vatten i en kastrull på ganska svag värme i 5-8 minuter. Häll av kokvattnet.
  3. Blanda färs med krossade tomater, salt, peppar, timjan och persilja.
  4. Varva kål och lök med färsen i en ugnsfast form, översta lagret ska vara kål.
  5. Täck formen med aluminiumfolie och grädda kålpuddingen i ugnen tills kålen blivit mjuk och färsen kokt, ca 30 minuter. Ta av folien och höj ugnsvärmen till 250°. Låt rätten stå i ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10 minuter.
  6. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  7. Låt lingonen tina och blanda dem sedan med florsocker. Servera till kålpuddingen tillsammans med potatis.