ViktVäktarna - Kålpuddingspanna

Kålpuddingspanna

15
Points®
Total tid
1 tim
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Kålpudding är en riktig husmansfavorit! Här har vi gjort den i en panna på spisen istället för en form i ugnen, hur gott som helst.

Ingredienser

Potatis

800 g

Vitkål

800 g

Margarin flytande 80%

1 msk

Sirap

1 msk

Ströbröd (skorpmjöl)

3 msk

Mjölk 0,5%

1½ dl

Lök

1 stor(t)/stora, gul

Ägg

1 st

Nötfärs 10%

400 g

Köttbuljongtärning

1 st

Lingonsylt

4 msk

Instruktioner

  1. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  2. Skär vitkålen i bitar.
  3. Värm hälften av margarinet i en panna och bryn kålen. Sänk värmen och blanda ner sirap och 1 dl vatten. Låt puttra tills kålen mjuknat.
  4. Blanda ner ströbröd i mjölken och låt svälla en liten stund.
  5. Skala och riv löken fint.
  6. Blanda den rivna löken, ägg och ströbrödssmeten med färsen. Krydda med salt och peppar. Forma till en slät smet, den ska vara lite lös i konsistensen.
  7. Värm resterande margarin i pannan och tryck ut färssmeten till en platt kaka. Bryn ordentligt på hög värme. Vänd på den med hjälp av en tallrik och bryn andra sidan.
  8. Blanda ut buljongtärning i 3 dl vatten och häll över färsen. Sänk plattan till låg värme, lägg på kålen och låt puttra i ca 10 minuter under lock.
  9. Servera med potatis och lingon.