ViktVäktarna - Krämig citronpasta med pocherat ägg

Krämig citronpasta med pocherat ägg

10
Points®
Total tid
15 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
"Snabblagad lyxvardag" vill vi kalla denna rätt. Spaghetti med en krämig kikärts-, citron- och parmesanröra, stekt salvia och mandel och pocherade ägg. Känns lyxigt, men är busenkelt! Dessutom har du förmodligen de flesta av ingredienserna hemma redan.

Ingredienser

Kikärter, konserv

1 förp, avrunnen/avrunnet

Parmesanost

1½ dl

Vitlök

1 klyfta(or)

Citron

1 st

Pasta okokt (typ spaghetti)

250 g

Ägg

4 st

Vatten

1½ liter

Ättikssprit

1 msk

Salt

1 tsk

Mandel

½ dl, hackad/hackat, skalad

Rapsolja

1 tsk

Salvia

1 kruka(or)

Instruktioner

  1. Lägg avrunna kikärter i en matberedare tillsammans med ost, riven vitlök, rivet skal och lite pressad saft från citron. Kör till en smulig röra och smaka av med salt, peppar och lite mer citron.
  2. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Spara 2 dl kokvatten.
  3. Koka upp en kastrull med vatten. Blanda ner ättika och salt. Knäck äggen i vars en kopp. Håll vattnet sjudande och gör en virvel i vattnet med en sked. Släpp sedan ner äggen, ett i taget, i kastrullen. Låt sjuda 3 minuter. Lyft upp äggen och lägg på hushållspapper.
  4. Hacka mandel.
  5. Värm olja i en djup panna och stek mandeln tills den börjar få färg. Tillsätt salviablad och låt dem steka med tills de sjunkit ihop något.
  6. Blanda ner kikärtsröran och kokvattnet i pastan och blanda runt tills allt är varmt.
  7. Häll upp pasta i djupa tallrikar och toppa med pocherat ägg, mandel och salvia.