ViktVäktarna - Krämig linssoppa med rostad lök

Krämig linssoppa med rostad lök

4
Points®
Total tid
35 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Tänker du att linssoppa inte riktigt är din grej är det dags att tänka om och testa denna variant! En lyxig och krämig linssoppa med en massa smak. Toppad med rostad schalottenlök, koriander och en syrlig klick yoghurt för att balansera hettan. Enkel att göra vegansk genom att byta yoghurten mot en växtbaserad variant eller utesluta helt om du känner för det. Och ja, det ÄR många ingredienser, men det är det som gör den så himla god!

Ingredienser

Schalottenlök

2 st

Rapsolja

1 msk

Lök

1 st, gul/gula

Chilipeppar

1 st, röd/röda

Vitlök

3 klyfta(or)

Ingefära

1 bit(ar), ½-1 dl riven

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Rapsolja

1 tsk

Koriander

2 tsk, mald

Gurkmeja

1 tsk

Fänkålsfrön

1 tsk

Krossade tomater

1 förp

Kokosmjölk, lätt

2½ dl

Vatten

2 dl

Grönsaksbuljongtärning

1 st, eller umamibuljongtärning

Senap (dijon)

2 tsk

Röda torra linser

2 dl

Lime

1 st

Koriander

1 knippe(n)

Grekisk yoghurt 0%

2 dl

Instruktioner

  1. Skiva schalottenlök. Hetta upp olja i en panna och stek löken på hög värme tills den fått mycket färg. Lägg över på hushållspapper och låt svalna. Den blir krispig när den svalnat.
  2. Finhacka lök och chili. Riv vitlök och ingefära. Tärna morötter smått.
  3. Värm olja i en gryta och stek löken och morötterna ca 10 minuter. Blanda ner vitlök, ingefära, chili och torra kryddor och låt steka med en stund. Blanda ner krossade tomater, kokosmjölk, buljongtärning, senap, linser och låt sjuda tills linserna är mjuka, ca 15 minuter. Smaka av med pressad lime.
  4. Häll upp i skålar och toppa med en klick yoghurt, rostad lök och koriander.

Anteckning

Mixa gärna soppan lite så blir den lite tjockare och krämigare. Gillar du saffran är det gott att blanda ner det också, ½ gram är lagom.