ViktVäktarna - Laxcarpaccio med valnötter, äpple och fänkål

Laxcarpaccio med fänkål och valnötter

8
Points®
Total tid
15 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
5 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En klassisk carpaccio med tunt skivad rå oxfilé har du kanske bjudit på några gånger tidigare. Men denna variant med lax slår den klassiska med hästlängder om vi får säga det själva. Fint tärnad rostad kavring, äpple, avokado, fänkål och schalottenlök samt valnötter toppar den tunt skivade laxen och det är bara så himla gott! Perfekt till lyxig lunch eller en smarrig förrätt.

Ingredienser

Lax

600 g, gärna salma

Kavring

3 skiva(or)

Äpple

1 medelstor(t)/medelstora, syrligt

Avokado

1 liten(t)/små

Fänkål

medelstor(t)/medelstora

Schalottenlök

1 st

Valnötter

½ dl, hackade

Äggula

1 st

Senap (dijon)

1 tsk, 1-2 tsk

Honung

1 tsk

Vitvinsvinäger

½ msk

Rapsolja

½ dl

Citron

1 st, rivet skal

Flingsalt

1 tsk

Instruktioner

  1. Skiva lax tunt och lägg upp lite omlott på fyra fat.
  2. Rosta kavring hårt och tärna sedan. Tärna äpple och avokado och finhacka fänkål och lök. Hacka nötter grovt. Lägg över på laxen.
  3. Vispa ihop äggula, senap, honung och vinäger. Tillsätt olja droppvis under kraftig vispning. Smaka av med salt och peppar. Ringla över dressingen och toppa med rivet citronskal och flingsalt.

Anteckning

Använder du inte odlad lax måste den frysas minst 3 dygn innan du kan äta den rå. Är den odlad är det däremot det fritt fram att äta den direkt utan upphettning!