ViktVäktarna - Laxcurry med svamp

Laxcurry med svamp

7
Points®
Total tid
20 min
Förberedelse
10 min
Tillagningstid
10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Här har vi en riktigt god laxgryta med så mycket härliga smaker så ni kommer vilja göra den om, och om igen! Kokosmjölk, currypasta, citrongräs, fisksås, sesamolja och thaibasilika ger den en riktigt fin smak. Spara receptet och testa även att byta ut laxen mot exempelvis räkor, eller gör den vegetarisk genom att blanda ner stekta tofu- eller tempehtärningar, kom ihåg att utesluta fisksåsen då också bara.

Ingredienser

Lök

1 st, röd/röda

Citrongräs

1 st

Salladslök

1 knippe(n)

Champinjoner

250 g

Sesamolja

1 msk

Vitlök

2 klyfta(or)

Currypasta

2 msk, röd

Kokosmjölk, lätt

4 dl

Fisksås (orientalisk)

1 msk

Honung, flytande

1 tsk

Lax

500 g

Cashewnötter

12 st, hackade

Thaibasilika

½ kruka(or)

Lime

1 st

Instruktioner

  1. Skiva lök tunt. Finhacka citrongräs. Strimla salladslök och dela svamp i mindre bitar.
  2. Hetta upp olja i en gryta och fräs lök, citrongräs och svamp en stund. Pressa ner vitlök och blanda ner currypasta. Låt fräsa med kort och häll på kokosmjölk. Blanda ner fisksås och honung, låt koka upp.
  3. Dela lax i mindre bitar och blanda ner tillsammans med salladslök. Låt grytan sjuda några minuter. Smaka av med salt.
  4. Hacka nötter grovt och rosta i en torr panna.
  5. Blanda ner thaibasilikablad. Häll upp i skålar och toppa med nötter. Servera med limeklyftor.

Anteckning

Vill du ha en matigare gryta, blanda ner kokta nudlar i den och vill du ha en hetare gryta, blanda ner lite chili flakes eller hackad färskchili.