ViktVäktarna - Linslasagne med aubergine och ostkräm

Linslasagne med aubergine och ostkräm

3
Points®
Total tid
1 tim 20 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
1 tim
Portioner
6
Svårighetsgrad
Medel
Den perfekta lasagnen när du är sugen på lasagne, men inte har lust att spendera så många Points på den. I denna linslasagne har vi bytt ut några pastalager mot aubergine, och bytt den klassiska bechamelsåsen mot en fluffig cottage cheesekräm – mer fiber- och proteinrikt, lika gott och mindre Points! En riktig favoritlasagne.

Ingredienser

Aubergine

2 medelstor(t)/medelstora

Lök

2 medelstor(t)/medelstora

Vitlök

3 klyfta(or)

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Stjälkselleri

2 st

Olivolja

1 msk

Tomatpuré

3 msk

Röda torra linser

2 dl

Krossade tomater

2 förp

Vatten

4 dl

Honung

1 tsk

Grönsaksbuljongtärning

1 st

Salt

1 tsk

Chili flakes

½ tsk

Basilika

1 kruka(or)

Cottage cheese, naturell 0,2 %

500 g

Ost riven 17%

2½ dl, lagrad

Vatten

2 msk

Cayennepeppar

1 krm

Lasagneplattor, färska

3 platta(or)

Instruktioner

  1. Skär aubergine på längden i ½ cm-tjocka skivor. Salta och låt ligga i rumstemperatur under tiden det andra blir klart.
  2. Finhacka lök och vitlök. Tärna morot och selleri smått.
  3. Värm olja i en djup panna och fräs lök, morot och selleri tills det mjuknat, ca 10 minuter. Tillsätt vitlök och tomatpuré och låt det fräsa med under omrörning ca 1 minut. Tillsätt linser, krossade tomater, vatten, honung och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda utan lock tills linserna är mjuka, ca 20 minuter. Smaka av med salt och chili flakes och blanda ner hackad basilika.
  4. Sätt ugnen på 200°.
  5. Mixa cottage cheese, 1 ½ dl riven ost och 2 msk vatten till en helt slät kräm. Smaka av med salt och cayenne.
  6. Torka aubergine torra med hushållspapper.
  7. Bygg ihop en lasagne genom att varva linssåsen, ostkrämen, auberginen och ett lager lasagneplattor. Avsluta med riven ost och sätt in i ugnen tills den är gyllene, ca 30 minuter.