Foto av Lutfisk med skånsk senapssås från WW ViktVäktarna

Lutfisk med skånsk senapssås

9
Points®
Total tid
2 tim 50 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
En riktig gammal julklassiker upphottad med sås gjord på skånsk senap.Nu är det bara att hoppas på snö också!

Ingredienser

Lutfisk

1200 g

Salt

1 msk

Potatis

800 g

Margarin flytande 80%

2 msk

Vetemjöl

2 msk

Mjölk 0,5%

4 dl

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2 dl

Senap

2 msk, skånsk

Salt

1 tsk

Kryddpeppar

1 krm

Gröna ärter

250 g

Instruktioner

  1. Blötlägg fisken i rikligt med kallt vatten 2-3 timmar. Lägg fisken med skinnsidan neråt i en ugnsfast form, strö över salt och täck med aluminiumfolie. Tillaga i ugn 225o 40-45 min. Koka potatis. Smält margarinet i en kastrull, pudra över mjölet och rör om. Tillsätt mjölk och grädde, vispa såsen slät. Fortsätt att vispa i såsen tills den kokat upp. Låt den koka på svag värme ca 5 minuter. Rör om då och då så att den inte bränns vid. Rör ner senap och smaksätt med salt och peppar. Servera fisken med kokt potatis, senapssås och gröna ärter.