ViktVäktarna - Rabarber- och ananaspaj

Rabarber- och ananaspaj

5
Points®
Total tid
1 tim
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
10
Svårighetsgrad
Medel
Rabarberpaj hör våren och sommaren till för många. Men de flesta har nog inte testat att blanda ner ananas i samma paj. Kombinationen av den syrliga rabarbern och den söta ananasen är alldeles ljuvlig! Och när du trodde att det inte kunde bli godare kommer vi här och berättar att vi dessutom toppar denna smarriga blandning med en smuldeg gjord med valnötter.

Ingredienser

Rapsolja

1 tsk

Rabarber

450 g

Ananas

600 g

Socker

½ dl

Potatismjöl

3 msk

Salt

¼ tsk

Smör

2 msk

Vaniljsocker

1 tsk

Havregryn

1 dl

Farinsocker

¾ dl

Vetemjöl

½ dl

Valnötter

½ halv(t)/halvor

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 190°.
  2. Pensla en form (ca 20x25 cm) med olja.
  3. Skär rabarber och ananas i ca 2 cm-tjocka bitar. Blanda ihop med strösocker, potatismjöl och hälften av saltet i en bunke, häll över i formen i ett så jämnt lager det går.
  4. Smält smör.
  5. Blanda ihop vaniljsocker, havregryn, farinsocker, mjöl, finhackade valnötter och resterande salt. Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop till en smulig deg. Smula över rabarber och ananas i formen och sätt in i ugnen tills fyllningen bubblar och smuldegen är gyllene, ca 45 minuter.
  6. Låt svalna ca 30 minuter innan servering.