ViktVäktarna - Ribollita (italiensk bönsoppa)

Ribollita (italiensk bönsoppa)

6
Points®
Total tid
45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Ribollita är en rustik, matig soppa från Toscana där bönor, kål, bröd och parmesan är vanliga beståndsdelar. Så även i denna variant. Lika enkel som god!

Ingredienser

Lök

2 medelstor(t)/medelstora

Vitlök

2 klyfta(or)

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Stjälkselleri

2 st

Grönkål

200 g

Olivolja

1 msk

Vatten

5 dl

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Cannellinibönor, konserv

2 burk(ar), avrunnen/avrunnet

Vita bönor, konserv

1 burk(ar), avrunnen/avrunnet

Bröd ljust/vitt, typ lantbröd

2 skiva(or), surdeg

Parmesanost

50 g

Chili flakes

½ tsk

Instruktioner

  1. Finhacka lök och vitlök. Tärna morötter och selleri. Repa och dela grönkålen i mindre bitar.
  2. Värm olja i en gryta och fräs lök och vitlök tills löken är mjuk. Blanda i morötter och selleri. Fräs under omrörning ca 5 minuter. Blanda i vatten och buljongtärningar. Låt sjuda ca 20 minuter.
  3. Blanda ner sköljda och avrunna bönor tillsammans med grönkålen. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  4. Rosta brödet lätt och bryt sönder i mindre bitar.
  5. Servera bönsoppan toppad med hyvlad parmesan, brödkrutonger och chili flakes.