ViktVäktarna - Spaghetti med långkokt tomatsås och chorizosmulor

Spaghetti med långkokt tomatsås och chorizosmulor

7
Points®
Total tid
1 tim 20 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
1 tim 15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Att låta en tomatsås puttra i lugn och ro tills det doftar i hela hemmet är riktig lyx tycker vi! Dessutom är det busenkelt, det handlar bara om att planera in det. Här har vi spaghetti med en just sådan tomatsås som toppas med krispiga chorizo- och ciabattasmulor. Och du, har du inte en timme till att låta tomatsåsen koka, blir den god även om den får lite kortare tid på sig.

Ingredienser

Lök

1 st, gul/gula

Olivolja

1 tsk

Vitlök

1½ klyfta(or)

Tomatpuré

2 tsk

Krossade tomater

1½ förp

Vatten

½ dl

Timjan

2 stjälk(ar)

Balsamvinäger

2 tsk

Socker

1 tsk

Chorizo

25 g, påläggsskivor

Ciabatta 15 cm

20 g

Citron

½ st

Timjan

½ tsk, blad

Pasta 100% fullkorn, okokt (typ spaghetti)

250 g

Instruktioner

  1. Finhacka lök och fräs i olja i en stor gryta, ca 10 minuter.
  2. Skiva 1 vitlöksklyfta och blanda ner i löken, fräs under omrörning 1 minut. Tillsätt tomatpuré och låt den steka med 2 minuter. Blanda ner krossade tomater, vatten, timjanstjälkar, vinäger och socker, låt koka upp och låt sedan sjuda på låg värme med locket på glänt. Låt sjuda tills du har en tjock tomatsås, ca 1 timme. Rör runt i den lite då och då.
  3. Sätt ugnen på 200°.
  4. Skiva chorizo och ½ vitlöksklyfta. Stek chorizo i en torr, het panna 3-4 minuter tills den är krispig. Lägg i vitlöken och låt steka med hastigt. Låt svalna. Dra isär ciabatta och lägg i en matberedare, kör till smulor. Blanda ner rivet skal från citron, timjan, chorizo och vitlök i matberedaren och kör ihop tills allt är smuligt. Smaka av med lite flingsalt. Lägg över i en ugnsfast form och rosta i ugnen tills de är krispiga, 5-10 minuter.
  5. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen, spara 2 dl av kokvattnet.
  6. Blanda ner avrunnen pasta i tomatsåsen och spä med lite av kokvattnet. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med chorizomulor och lite timjan.

Anteckning

Du kan med fördel göra tomatsåsen någon dag innan och låta den stå till sin i kylen. Bara att värma upp den i en kastrull när du ska äta så har du en smarrig rätt i raketfart!