ViktVäktarna - Sparrisrisotto med hasselnötter och dillgremolata

Sparrisrisotto med hasselnötter och dillgremolata

14
Points®
Total tid
50 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
45 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Risotto – en klassisk bjudrätt som alltid går hem! Vi tror mycket på att toppa dem med en massa goda grejer och denna är verkligen inget undantag. Vi toppar med smörstekt sparris, vi toppar vidare med hasselnötter och till sist toppar vi med en dillgremolata som bidrar med fräschör till all krämighet.

Ingredienser

Schalottenlök

2 st

Vatten

1 liter

Grönsaksbuljongtärning

2 st

Olivolja

2 tsk

Arborioris

3 dl

Vitlök

1 klyfta(or)

Matlagningsvin, vitt

1 dl

Parmesanost

2 dl

Sparris

1 knippe(n)

Smör

1 tsk

Dill

1 knippe(n)

Persilja

1 knippe(n)

Vitlök

1 klyfta(or), liten

Citron

1 st

Olivolja

1 tsk

Hasselnötter

4 msk, hackad/hackat

Instruktioner

  1. Hacka lök.
  2. Koka upp vatten med buljongtärningar. Håll buljongen varm.
  3. Värm olja i en traktörpanna och fräs löken några minuter. Blanda ner ris och pressa ner vitlök och låt fräsa med några minuter. Häll på matlagningsvin och låt det koka in helt.
  4. Sänk värmen på plattan och tillsätt buljongen lite i taget, börja med ca 3 dl, sedan 1 dl efter hand som riset suger upp buljongen. Rör om då och då. Riset är klart när det fortfarande är en liten kärna i det (det är inte säkert att all buljong gått åt). Konsistensen ska vara som en lös gröt. Blanda ner parmesan och smaka av med salt och peppar.
  5. Värm smör i en panna och stek sparris. Krydda med lite flingsalt.
  6. Finhacka dill, persilja och vitlök. Blanda med rivet skal och lite pressad saft från citron. Blanda ner olja och smaka av med flingsalt.
  7. Lägg upp risotton i skålar och toppa med sparris, hackade nötter och gremolata.