Tomatpaj

Tomatpaj

11
Points®
Total tid
2 tim
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 tim 45 min
Portioner
6
Svårighetsgrad
Medel
En alldeles ljuvlig paj fylld med grillade tomater, vitlök, timjan och ost. Den tar lite tid att göra, men är så värd det!

Ingredienser

Vitvinsvinäger

½ msk

Honung

2 tsk

Timjan

1 msk, torkad

Olivolja

1 msk

Salt

2 tsk

Tomat

1½ kg

Vitlök

4 klyfta(or)

Vetemjöl

2 dl

Rågflingor

1 dl

Margarin flytande 80%

100 g

Vitvinsvinäger

1 msk

Ägg

2 st

Fraiche 5%

2 dl

Ost riven 17%

100 g, lagrad

Sallad

70 g

Sockerärter

150 g

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Blanda ½ msk vinäger, honung, timjan, olja och salt. Skiva tomater i ca 1 cm tjocka skivor, skiva vitlöken tunt och blanda runt med oljeblandningen. Häll ut på en plåt och ställ in i ugnen drygt en timme.
  3. Lägg mjöl, rågflingor och margarin i en mixer och kör till en smulig deg. Tillsätt 1 msk vinäger och kör till en jämn pajdeg. Tillsätt ev en skvätt kallt vatten. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga botten och grädda ca 15 minuter.
  4. Blanda ihop ägg, fraiche, ost, salt och peppar och bred ut i pajskalet. Fördela tomaterna över äggstanningen och baka i ugn ca 20-30 minuter.
  5. Servera med sallad och sockerärter.