ViktVäktarna - Valenciansk paella

Valenciansk paella

11
Points®
Total tid
35 min
Förberedelse
5 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
8
Svårighetsgrad
Medel
Vill du skämma bort dina gäster ordentligt är det denna rätt du ska bjuda på – en paella är alltid lika uppskattad! Här är en klassisk variant på en valenciansk paella med kyckling, räkor och chorizo, gjord för 8 personer.

Ingredienser

Vatten

1 liter

Hönsbuljongtärning

2 st

Cayennepeppar

1 krm

Saffran

1 pkt

Lök

1 st, gul/gula

Vitlök

2 klyfta(or)

Kycklingbröstfilé

500 g

Olivolja

2 tsk

Arborioris

5 dl

Vin, vitt torrt

2 dl

Chorizo

200 g

Sparris

2 knippe(n)

Skalade räkor

500 g, ca 1,5 kg med skal

Persilja

1 knippe(n)

Citron

1 st

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Koka upp vatten, buljongtärningar, cayenne och saffran, låt sjuda tills buljongtärningarna lösts upp. Ställ åt sidan.
  3. Finhacka lök och vitlök. Dela kyckling i mindre bitar.
  4. Värm olja i en stor djup panna och fräs lök och vitlök under omrörning ca 2 minuter. Tillsätt kycklingbitar och låt steka med en stund. Blanda ner ris och fräs det under omrörning 1-2 minuter. Häll på vinet och låt det koka in. Häll på buljongen och koka 5 minuter.
  5. Skiva under tiden upp korv och sparris och blanda ner i pannan tillsammans med räkor. Sätt in i ugnen tills vätskan absorberats, ca 15 minuter. Toppa med hackad persilja och servera med citronklyftor.