Rödbetor är en delikatess
Den anspråkslösa rödbetan har med sin sötma, färggrannhet och mångsidighet ökat kraftigt i popularitet under de senaste åren. Toppkockar har börjat upptäcka vad hemmakockar har vetat sedan länge: att rödbetor, vare sig man ugnsbakar eller kokar dem, lägger in dem eller gör mos av dem, ger en distinkt, söt färgchock till alla sorters måltider. Denna mångsidiga rotfrukt finns tillgänglig i färger från välbekanta karmosinrött till svagt gyllene och gräddvit. Riktigt vacker är den italienska polkabetan med dess rosa-vita ränder som visar sig då man skivar den.
Gör det för hälsan
Rödbetan är en god källa till folsyra. De djupröda varianterna är dessutom rika på antocyaniner, som kan minska risken för cancer. För lite extra näringsämnen kan du ta tillvara på blasten som innehåller betakaroten, kalcium och järn.
Välja, tillaga och förvara
När det gäller rödbetor innebär större inte nödvändigtvis bättre. Välj små “baby”-rödbetor eller mindre, fullvuxna varianter om det går eftersom rödbetor med en diameter på mer än ca 5 cm kan ha en obehaglig, träig struktur. Försök hitta rödbetor med jämnt skal som känns fasta och hårda. Köp dem i klasar med blasten kvar. Ta bort blasten, som bör vara ljus och inte se vissen ut, och förvara den separat i en plastpåse i kylskåpet i upp till en vecka.
För att få mest näring, smak och färg bör du koka rödbetor med skalet på. Ta bort blasten och den långa roten fram till ca 1 cm från ”klotet”. Tvätta försiktigt och ångkoka i kastrull under lock eller vira dem i folie och ugnsbaka vid 175°C i 45-90 minuter, beroende på storlek. Försök välja rödbetor som är ungefär lika stora så att de får samma koktid. De är klara när man enkelt kan föra en kniv igenom dem.
Låt dem svalna lite och använd pappershandduk för att få loss skalen (för att förhindra röda fläckar på händerna). Kokta rödbetor kan frysas, antingen i skivor eller bitar. Ångkoka blasten på samma sätt som med andra bladgrönsaker.
Vad du kan göra
Rödbetor kompletterar alla möjliga rätter, från soppor till desserter. Du kan till och med koka dem i förväg och förvara dem i kylskåpet för att spara tid.
- För traditionella inlagda rödbetor kokar du dem i ättika och socker (5 dl ättika och 2,5 dl socker per kilo). Tillsätt en nypa kryddnejlika och kryddpeppar eller hackad färsk dill om du vill. Lägg de skivade, kokade rödbetorna i vatten och koka upp. Servera varmt eller häll blandningen i sterila burkar och slut tätt.
- Skala råa rödbetor och riv dem över sallad för att ge vacker färg och struktur.
- Mosa 5 dl kokade rödbetor tillsammans med 2 msk apelsinsaft och några nypor kryddor (kanel, ingefära och kryddnejlika passar bra) för ett färggrant och kalorisnålt alternativ till potatismos.
- Ugnsstek blandade rödbetor i olika färger. Skala dem sedan, skiva dem och blanda dem med vinäger-/oljedressing för en färggrann sallad. Om du vill kan du ångkoka blasten med en skvätt citronsaft eller vinäger och servera salladen ovanpå.
- För ett sött bröd som är tungt, fuktigt och smakrikt kan du använda rödbetor istället för squash. Blanda 5 dl skalade, rivna rödbetor med 2 msk rapsolja, 6 äggvitor, 2 dl lättmjölk och 1,25 dl lönnsirap. Blanda sedan i en annan skål 7,5 dl mjöl, 2,5 tsk bakpulver, 0,5 tsk natriumkarbonat, 1,25 dl strösocker och 0,5 tsk vardera av kanel, muskot och ingefära. Gör en grop i de torra ingredienserna och blanda i rödbetsblandningen under omrörning. Täck en brödform med oljespray och grädda vid 175°C i 50-60 minuter, eller tills man kan föra en tandpetare genom mitten utan att det fastnar något på den.
Du kan göra en enkel borsjtj genom att skala 6 medelstora rödbetor och koka dem i 1 liter grönsaksbuljong tills de blivit mjuka. Ta sedan upp dem från kokvätskan och skär dem i strimlor eller grovriv dem. Lös 2 msk socker i 4 msk citronsaft. Tillsätt sockerblandningen och de förberedda rödbetorna till buljongen och låt svalna. Toppa varje portion med yoghurt eller crème fraiche, om så önskas.