ViktVäktarna - Amirs kallrökta lax med pocherat ägg, primörer och romsås

Amirs kallrökta lax med ägg, primörer och romsås

5
Points®
Total tid
15 min
Tillagningstid
15 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Här snackar vi en schysst hyllning till svensk sommar signerad Amir, mästerkocken. Vi snackar färskpotatis, vit sparris, kallrökt lax, pocherat ägg och en klassisk romsås i en enda härlig röra. Hur gott som helst!

Ingredienser

Färskpotatis

500 g, små eller delade

Ägg

4 st

Ättikssprit

½ msk

Sparris

1 knippe(n), vit

Majonnäs 80%

1½ msk

Grekisk yoghurt 10%

1 dl

Lök

1 msk, hackad/hackat, finhackad rödlök

Dill

1 kruka(or)

Stenbitsrom (caviar)

3 msk

Citron

½ st

Lax kallrökt

500 g

Körvel

2 msk, färsk

Instruktioner

  1. Koka potatis.
  2. Koka upp en kastrull med vatten. Blanda ner ättika. Knäck äggen i vars en kopp. Håll vattnet sjudande och gör en virvel i vattnet med en sked. Släpp sedan ner äggen, ett i taget, i kastrullen. Låt sjuda 3-4 minuter. Lyft upp äggen och lägg på hushållspapper.
  3. Koka sparris 3-4 minuter i lättsaltat vatten.
  4. Blanda ihop majonnäs, yoghurt, finhackad rödlök, finhackad dill och hälften av rommen. Smaka av med salt, peppar och pressad citronsaft.
  5. Halvera potatisen, skär sparrisen grovt och lägg på en tallrik tillsammans med laxen. Lägg på ägg och häll på sås. Toppa med körvel och resterande rom.