Foto av Potatisbröd med timjan från WW ViktVäktarna

Potatisbröd med timjan

3
Points®
Total tid
4 tim
Förberedelse
30 min
Tillagningstid
1 tim
Portioner
20
Svårighetsgrad
Medel
Potatisbröd är ett saftigt och gott bröd som du tillagar på potatis, vatten, jäst och vetemjöl. Bröden smakar som allra bäst när du äter dem nygräddade.

Ingredienser

Potatis

450 g, mjölig sort

Jäst

1 pkt

Vatten

1 dl, potatisvatten 37°

Vetemjöl med fullkorn

6¾ dl

Salt

2 tsk

Olivolja

1 msk

Timjan

½ knippe(n)

Instruktioner

  1. Skala och koka potatisen ca 20 minuter. Häll av och spara potatisvattnet. Mosa potatisen och låt svalna.
  2. Lös upp jästen i 1 dl potatisvatten. Tillsätt 1 ½ dl mjöl och rör om, låt vila övertäckt ca 20 minuter.
  3. Hacka timjan och häll i bunken tillsammans med mosad potatis, salt och olja. Tillsätt resterande mjöl, spara lite till utbakning. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 1½-2 timmar.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till en runt bröd. Lägg i en bakpappersklädd rund form och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200°.
  6. Skär 2-3 snitt i brödet och pudra över lite mjöl och grädda mitt i ugnen i ca 50-60 minuter. Låt svalna inlindat i bakduk.

Anteckning

1 bröd = ca 20 skivor