ViktVäktarna - Skånsk kalops med picklade polkabetor

Skånsk kalops med picklade polkabetor

11
Points®
Total tid
1 tim 30 min
Förberedelse
20 min
Tillagningstid
1 tim 10 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Vad är skillnaden på kalops och en kalops från Skåne? Jo, den skånska är samma goda värmande gryta som den vanliga kalopsen, men med tilläggen morot och kryddpeppar.

Ingredienser

Lök

2 st, gul/gula

Morot

2 medelstor(t)/medelstora

Rotselleri

200 g

Nöt högrev (fett bortskuret)

500 g, grytbitar

Margarin flytande 80%

2 tsk

Salt

1 tsk

Kryddpeppar

8 korn, 8-10 korn

Lagerblad

2 st

Vatten

7 dl

Kalvfond

1½ msk

Ansjovisfilé, konserv

30 g, 2 msk spad

Potatis

800 g

Picklade betor

150 g, 1 dl ättikssprit 12%, 2 dl socker, 3 dl vatten och 150 g polkabetor

Instruktioner

  1. Blanda ihop ättikssprit, socker och vatten. Skär betorna tunt med mandolin och lägg i lagen. Låt stå 1 timme.
  2. Skala och klyfta lök. Skiva morot och tärna rotselleri.
  3. Värm margarin i en gryta och bryn köttet runtom. Tillsätt grönsakerna och låt steka med en liten stund. Tillsätt salt, kryddpeppar och lagerblad. Häll på vatten och fond. Låt koka upp och sjuda ca 1 timme. Smaka av med ansjovisspad och lite peppar.
  4. Koka potatis.
  5. Servera kalopsen med potatis och avrunna polkabetor.

Anteckning

Pickla inte betorna alltför lång tid innan servering, då finns det risk att de tappar lite av sin fina färg.