ViktVäktarna - Vindoftande fiskgratäng

Vindoftande fiskgratäng

8
Points®
Total tid
45 min
Förberedelse
15 min
Tillagningstid
30 min
Portioner
4
Svårighetsgrad
Medel
Fiskgratäng är en riktig vardagsfavorit! Testa denna goda variant med purjolök, citron och en härlig vindoftande béchamelsås.

Ingredienser

Potatis

800 g

Torsk

500 g

Citron

½ st

Margarin flytande 80%

1½ msk

Vetemjöl

1½ msk

Matlagningsvin, vitt

1 dl

Matlagningsbas 4% (typ Milda mat)

2½ dl

Fiskfond

1 msk

Mjölk 0,5%

1 dl

Margarin flytande 80%

1 tsk

Purjolök

½ medelstor(t)/medelstora

Margarin flytande 80%

1 tsk

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och koka potatis.
  2. Lägg torsk i en ugnsfast form, salta, peppra och pressa över citron. Sätt in i ugnen ca 5-10 minuter.
  3. Smält margarin till såsen i en kastrull på svag värme och blanda ner mjöl. Häll på matlagningsvin, lite i taget, under omrörning. Fortsätt att späda med matlagningsbas. Smaka av med fond.
  4. Ta ut fisken ur ugnen och spä ev. vinsåsen med fiskspadet.
  5. Häll av vattnet från potatisen och stöt eller vispa den tillsammans med mjölk och margarin till ett mos. Salta och peppra efter smak. Klicka ut moset runt om fisken.
  6. Strimla purjolök och stek mjuk i margarin.
  7. Häll såsen över fisken och toppa med purjolöken. Ställ tillbaka formen i ugnen ca 10 minuter eller tills fisken är klar och moset har fått lite färg.