Mat för hjärtat

Hjärt- och kärlsjukdom är en av våra vanligaste folksjukdomar, och mycket kan förebyggas med en hälsosam livsstil.
Publicerad 4 april 2016 | Uppdaterad 15 september 2022
Bra Mat för hjärtat och vid högt kolesterolBra Mat för hjärtat och vid högt kolesterol
ViktVäktarna ger dig tips med bra mat för hjärtat

En bra livsstil och sundare kosthållning kan hålla hjärtat friskt länge. Att se över kost och sina matvanor, samt lägga till vardagsmotion kan vara två stora steg i rätt riktning. Bra mat för hjärtat gäller också vid högt blodtryck.

Med en åldrande befolkning och en överbelastad sjukvård skulle alla vinna på att ta hand om hjärtat lite bättre. De fyra hörnstenarna för ett friskt hjärta är en hälsosam kosthållning, fysisk aktivitet, att hålla vikten på en hälsosam nivå och att inte röka. Även faktorer som högt blodtryck, stress, diabetes, överkonsumtion av alkohol och för lite frukt och grönsaker ökar risken för hjärtproblem. På sidan Fakta om vikt kan du läsa mer om dessa faktorer.

Ohälsosamma matvanor har störst påverkan på hjärt- och kärlsjukdom

Ohälsosamma matvanor har visat sig vara de levnadsvanorna som har störst påverkan på hjärt- och kärlsjukdom i Sverige. Högt intag av salt samt lågt intag av fullkorn var de kostfaktorer som hade störst påverkan. Som medlem hos ViktVäktarna® kan du Hitta balansen med din NollPointsmat - och inspireras av härliga recept!

Du kan påverka dina kolesterolnivåer

Vad du äter påverkar dina kolesterolnivåer. Med rätt sorts mat kan du höja nivåerna av det goda kolesterolet (HDL) och sänka det onda kolesterolet (LDL).

En kost rik på frukt och grönsaker, fullkorn, fisk och vegetabiliska oljor som till exempel rapsolja eller olivolja kan bidra till att minska kolesterolnivåerna samt risken för hjärt- och kärlsjukdom. Detta kallas ibland för medelhavskost, men mat och oljor från Norden är minst lika bra.

Att få i sig mycket läsk, socker, kött och charkprodukter, smör och vitt bröd kan istället öka risken och bör därför begränsas.

Välj rätt sorts fett

Vilket fett man äter har större betydelse för hälsan än hur mycket man äter. Vissa typer av fettsyror är viktiga att få i sig. När mättat fett byts ut mot enkel och fleromättat fett kommer LDL kolesterolet att minska. Det mättade fettet finns i till exempel smör, kokosfett, chark, och ost och det bör bytas ut till fleromättade fetter som tex oliv- och rapsolja, nötter, fet fisk och avokado. Transfetter bör vi undvika.

10 praktiska tips med bra mat för hjärtat­

  • Ät minst 500 g frukt och grönsaker varje dag. Tex 2-3 frukter och sallad, samt grönsaker till måltiderna.
  • Välj fisk, skaldjur och vegetariskt framför rött kött.
  • Välj magra mejeriprodukter som matgrädde framför vispgrädde.
  • Välj nyckelhålsmärkta smörgåsmargarin framför smör.
  • Stek i raps- och olivolja istället för smör.
  • Toppa frukostfilen eller gröten med nötter och frön.
  • Ät gärna grova grönsaker som vitkål, broccoli och morötter.
  • Välj matvete, havreris eller rotfrukter framför vitt ris.
  • Välj gärna fullkornsvarianter av tex pasta och mjöl.
  • Välj nyckelhålsmärkt bröd, gärna med hela korn

Ät för hjärtat tillsammans med hälsosamma levnadsvanor

­Förutom matvanor är rökning, högt BMI, alkoholkonsumtion och låg grad av fysisk aktivitet riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. 30-60 minuters daglig motion anses räcka för att få en skyddseffekt, och det behöver inte vara svettiga pass utan anpassa det utifrån din egen förmåga. Här kan du exempelvis läsa om Ellen och hennes hälsoresa, tips och upplevelser.

Maximera sannolikheten för ett friskt och långlivat hjärta

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och över 2 miljoner svenskar lever med hjärt- och kärlsjukdomar. Att förbättra sin hälsa, genom hälsosammare matvanor, viktnedgång och mer fysisk aktivitet maximerar man sannolikheten för ett friskt och långlivat hjärta.

Källor:

Hjärt- och lungfonden 2021, Kopplingen mellan levnadsvanor och hjärt-kärlsjukdom i Sverige.

Livsmedelsverket 2021.