Återvinn matsvinn
Har du svårt att veta vad du ska göra av den kokta potatisen från igår? Eller har du en tendens att slänga den något vissna grönkålen? Då ska du fortsätta läsa! Vi ger dig tips över hur du återvinner ditt matsvinn.
Av ViktVäktarna
Publicerad 8 april 2020
Det är lätt att vi köper på oss mer mat än vad vi kan göra oss av med. Vi svenskar slänger 30 kilo ätbar mat per person om året, vilket inte är hållbart varken för vår miljö eller för din plånbok. Men det kan vara svårt att veta vad man ska göra av ett överblivet kokt ägg, en ostkant eller ett småvisset kålhuvud. Vi ger dig därför tips och recept över vad du kan använda ditt matsvinn till.
Frukostrester
- Bröd - Rosta till knapriga krutonger och toppa din soppa med.
- Kokt ägg - Sväng ihop en god gubbröra.
- Ost - Riv och frys in. Toppa din gratäng!
- Yoghurt - Har du några deciliter yoghurt över? Gör en fräsch frozen yoghurt.
- Cottage cheese - Baka en magisk ostkaka eller en laga en mustig lasagne.
Lunch- och middagsrester
- Kokta gröna ärtor - Det blir ofta för mycket ärtor över. Släng ihop en god ärtsoppa, eller en grön ärtröra som du kan använda till det mesta.
- Kokt broccoli - Laga denna mumsiga broccolipeston till din pasta.
- Rostade grönsaker - Gör rotmos, eller släng ihop en sallad där du använder gårdagens grönsaksrester.
- Pasta - Kokt pasta är perfekt att använda till olika varianter av pastasallad.
- Kokt potatis - Laga en somrig potatissallad. Eller stek den till din pytt i panna.
- Kokt blomkål - Går fint att mixa kokt blomkål till ett blomkålsmos.
- Kål - Har du savoykål hemma? Laga kåldolmar eller den här magiska pastan. Eller släng ner överbliven grönkål i den här favoritpajen.
Läs även: